Müdürlüğümüz tarafından yürütülen Okul Eğitimi Akreditasyonu kapsamında Sıfır Atık Projesi pilot uygulama bölgesi olan Kızılcahamam'da gerçekleştirilen Gençlik Kampının ilk günü Sıfır Atık Bahçesi ziyareti ile başladı. Çevre Mühendisi İsa Değer tarafından geri dönüşümün önemi, geri dönüştürülebilen materyaller, sıfır atık uygulamaları hakkında bilgiler verildi. Kızılcahamam'da yer alan atık toplama ve ayrıştırma merkezi de ziyaret edildi.
Ardından Jeo- park müzesinde milyonlarca yıl önce gerçekleşen doğa olaylarından bize kalan izler, jeo-park alanları, Dünya'nın oluşumu ve jeositiler hakkında müze görevlisi Mustafa Bozkurt bilgiler verildi.
Gençlik Kampının ikinci gününün öğleden önceki bölümü ısınma ve güne hazırlık egzersizleri başladı. Eurodesk temas noktası Zeynep Bediz Oyar ve Derya Sevinç tarafından Erasmus+ programı- gençler için sunulan fırsatlar hakkında bilgiler verildi.
Programın öğleden sonraki bölümü Kızılcahamam Karagöl Jeositi'de devam etti. Kızılcahamam Güvem bazalt kayalarda yapılan incelemenin ardından Karagöl Jeositi'de Gazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Tahir Atıcı ve Doç.Dr. Sultan Çıkrık tarafından bazalt kayalar, göllerin oluşumu, sucul canlı türleri, doğadaki canlı yaşamını tehdit eden durumlar ve iklim değişikliğinin sürdürülebilirlik üzerine etkileri hakkında bilgiler verildi. Karagöl çevresinde doğa yürüyüşü ve çevre incelemesi gerçekleştirildi.
Gençlik kampının 3. günü, Erasmus+ program öncelikleri ile ilgili atölye çalışması ile başladı. Ardından öğrenciler yapay zeka ve dijital araçları kullanarak yaratıcı projeler gerçekleştirdi. Yapay zeka ile şarkı ve görsel tasarımlar oluşturan katılımcılar, Canva ile çevre temalı infografikler hazırladı. Atölye çalışması etkileşimli değerlendirmelerle son bulurken, öğrenciler dijital becerilerini pekiştirdi.
Öğleden sonraki bölüm Strateji Geliştirme Şube Müdürü Selim Coşkun'un katılımıyla Soğuksu Milli Parkında devam etti. 1959 yılında milli park statüsü kazanan Soğuksu Milli Parkı, flora açısından, çeşitli ağaç türleri, özellikle çam, kayın ve meşe ağaçları ile kaplıdır. Ayrıca, endemik bitki türleri de barındırmaktadır.
Bitkiler bir ekosistemin temel unsurları ve üretici canlılar olması nedeniyle diğer canlılarla da sürekli işbirliği içerisindedirler.
Fauna açısından ise parkta; yaban domuzu, ayı, tilki, kurt gibi memelilerin yanı sıra birçok kuş türü de yaşamaktadır. Parkın zengin biyolojik çeşitliliği, hem doğa yürüyüşü hem de gözlem için güzel bir ortam sunmaktadır. Soğuksu Milli Parkı, hem ekoturizm hem de doğal yaşamın korunması açısından önemli bir bölgedir.
Soğuksu Milli Parkı yürüyüş parkuru içerisinde bulunan yaklaşık 10 milyon yıl önce mekanik etkiler sonucu taşlaşmış ağaçlardan oluşan fosil ağaç ormanı da bölgeyi zenginleştirmektedir. Katılımcılar, Gazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Tahir Atıcı, Doç.Dr. Sultan Çıkrık ve ziyaretçi merkezi görevlisi Safiye Körpe rehberliğinde ülkemizin milli değerleri hakkında farkındalık kazanırken yakın çevremizde yer alan doğal güzellikleri de yerinde gözlemleme fırsatı buldular.
Kampın son günü, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı'ndan Berna Yiğit'in sabah saatlerinde yaptığı sunumla başladı. Öğrenciler, iklim krizi konusunda atılması gereken adımlar hakkında detaylı bilgi edinme fırsatı buldu. Sunumda, sürdürülebilirlik ve çevre yönetimi konusunda önemli bilgiler paylaşılırken, öğrencilerin de katılımıyla interaktif bir oturum gerçekleştirildi.
Kamp boyunca öğrenciler, Kızılcahamam Sıfır Atık Bahçesi ve Atık Tesisleri'ni ziyaret ederek geri dönüşüm süreçlerini yerinde öğrendiler. Ayrıca Karagöl'de doğal ekosistemi inceleyen öğrenciler, bitki ve hayvan çeşitliliği hakkında bilgi sahibi oldular. Dijital Dönüşüm Atölyesi'nde yapay zekayı kullanarak infografikler hazırlayan gençler, kendi şarkılarını besteleyerek yaratıcı çalışmalar gerçekleştirdiler. Etkinliklerin ardından Soğuksu Milli Parkı'nda düzenlenen doğa yürüyüşü ile ekosistemlerin işleyişi hakkında detaylı bilgi edindiler.
Kızılcahamam'da dört gün süren "Gençlerin Perspektifinden İklim Değişikliği Çevre ve Dijital Dönüşüm" temalı gençlik kampı, düzenlenen sertifika töreni ile sona erdi. İlçe Kaymakamı Dr. Nuri Mehmetbeyoğlu, Belediye Başkanı Süleyman Acar ve Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Koçak'ın yanı sıra birçok davetli törende yer aldı.
Törende konuşma yapan Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Koçak, Kızılcahamam Belediye Başkanı Süleyman Acar ve Kaymakam Dr. Nuri Mehmetbeyoğlu, kampın önemine vurgu yaparak, gençlerin çevre bilinci ve dijital dönüşüm farkındalığını artırmada bu tür projelerin kritik rol oynadığını dile getirdiler. Koçak, "Bu tür projeler, öğrencilerimizin hem çevresel sorumluluklarını geliştirmesine hem de dijital dünyadaki becerilerini artırmasına olanak tanıyor," derken, Belediye Başkanı Acar ve Kaymakam Mehmetbeyoğlu da kampın öğrenciler üzerindeki olumlu etkilerinden bahsetti.
Tören, gençlik kampına katılan 35 öğrenciye sertifikalarının takdim edilmesiyle son buldu.
Yayın Tarihi: 16.10.2024