16. TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları
355
20:41
22.08.2022

"İKLİM DEĞİŞİKLİKLİĞİ FARKINDALIK OKULU" PROJESİ

Müdürlüğümüz tarafından 16. TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Projeleri kapsamında "İklim Değişikliği Farkındalık Okulu"projesi hazırlandı.

İnsanoğlunun doğayla etkileşimi binlerce yıldan beri devam edegelmiş ancak özellikle sanayi devrimi sonrasında ve son iki yüz yılda giderek nüfusun daha önce eşi benzeri görülmemiş bir şekilde artan nüfus ile birlikte oldukça farklı bir boyut kazanmıştır. İklim değişikliği özellikle son dönemin en önemli gündem maddelerinden biri olmaya devam ediyor. Dünyadaki iklim değişikliklerinde bir yandan sanayi devrimi sonrasında yaşanan gelişmeler ve bir yandan da nüfusun son iki yüzyıldaki daha önce görülmemiş şekilde artmasının önemli etkileri olmuştur. Çünkü aşırı nüfus artışı insanların doğal kaynakları aşırı, bilinçsiz ve yanlış kullanımına yol açarak iklim değişikliği ve diğer çeşitli çevre sorunlarına neden olmaya başlamıştır.

Bu kapsamda insanların iklim değişikliğinin farkına vararak konuya ilişkin hemen herkesin neler yapabileceği konusunda çalışmalar yapmak üzere çeşitli projeler geliştirmektedir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda benzer projelerin sayısı giderek artmıştır. Ankara İl ARGE ekibi tarafından Türkiye'deki çeşitli üniversitelerden uzman öğretim üyelerinin de eğitmen olarak katılacağı "İklim Değişikliği Farkındalık Okulu"projesi de bu bağlamda hazırlanmış ve TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazanmıştır.  Proje ile günümüzün önemli sorunlarından biri olarak kabul edilen iklim değişikliği ve etkileri konusuna uyum ve farkındalık oluşturulması amaçlanmıştır.

Proje alanı olarak Beypazarı, Ayaş ve Nallıhan Çevresi belirlenmiştir. Söz konusu alan hem zengin doğal ve beşerî coğrafya özelliklerinin sunduğu imkânlardan yararlanabilmek hem de iklim değişikliğinin etkilerinin gözlemlenebileceği alan olarak proje etkinlik alanı olarak belirlenmiştir. 

Etkinlikler; 4-9 Eylül 2022 tarihleri arasında, proje amacına ve etkinlik içeriklerine uygun arazi gezileriyle yerinde görme ve aktif öğrenmeye dayalı gerçekleştirilecektir.

Projede Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü Strateji Geliştirme Şubesi'nden Nadiye ÖZCAN proje yürütücüsü, Zeynep SARIKOÇ proje uzmanı, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih ŞAHİN proje uzmanı olmak üzere; planlanan eğitim faaliyetleri 4 farklı üniversiteden alanında uzman toplam 12 akademisyenin katılımıyla eğitmen kadrosu, tecrübeli sağlık personeli ve ARGE proje rehberleri eşliğinde yürütülecektir.

Projenin hedef kitlesi, Ankara il merkezinde yer alan Ortaöğretim Kurumlarındaki 10. ve 11. sınıf öğrencileridir. Toplam 36 katılımcı öğrenci değerlendirme kriterleri doğrultusunda komisyon marifetiyle seçilip, katılımcı listesi projenin web sayfasından duyurulmuştur. Proje tanıtımı, konaklama ve etkinlik alanları hakkında bilgilendirme yapılması amacıyla "İklim Değişikliği Farkındalık Okulu Projesi Katılımcı Öğrenci ve Veli Toplantısı" yapılarak proje başlatılmıştır.

Proje kapsamında 36 (18 kız 18 erkek) öğrenci aktif katılım göstererek konu uzmanı akademisyenlerden 5 günlük eğitim alacaklardır. Proje kapsamında, iklim değişikliğine yönelik bilgi edinerek mücadele ve uyum yolları konusunda farkındalık geliştirmeleri sağlanması amaçlanmaktadır. Proje etkinlik süreci sonunda katılımcıların "İklim Değişikliği Farkındalık Okulu Temsilcileri" olarak ilçelerindeki okullarda iklim değişikliği farkındalığının ve uyumunun yaygınlaştırılmasında etkin rol almaları ve ayrıca ailelerinin de bu eğitimlerden fayda sağlamaları beklenmektedir. Proje hakkında ayrıntılı bilgi iklimokulu.weebly.com adresinde yer almaktadır.

Küresel iklim değişikliğine yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla; "İklim nasıl değişiyor?", "Küresel İklim Değişikliği ve Erozyon"(Nallıhan Kuş Cenneti Erozyon Alanı), "İklim Değişikliği ve Su Ekosistemlerine Etkisi" (Nallıhan Davutoğlan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası), "İklim Değişikliği ve Tarım" (Beypazarı Kayabükü, Köşebükü, Tacettin ve Kırbaşı Mahalleleri), "İklim Değişikliği ve Hayvancılık" (Beypazarı Uruş Mahallesi), "Küresel İklim Değişikliğinin Ormanlar ve Yaylalara Etkisi" (Kelebekler Vadisi Tabiat Parkı, Eğriova Milli Parkı, Beypazarı Karagöl Tabiat Parkı,), "Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Tanıyalım", "Sera Gazı Salınımını Nasıl Azaltabiliriz?" (Çayırhan Termik Santrali, Sarıyar Hasan Polatkan Barajı,Beypazarı Kırbaşı Mah. Güneş Panelleri Tesisi), "İklim Değişikliğinin Biyoçeşitlilik Üzerine Etkileri" (Nallıhan Davutoğlan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Ayaş Aysantı Beli), "Küresel İklim Değişikliğinin Yerleşmelere Etkisi" (Beypazarı Kent Merkezi), "İklim Değişikliğinin Turizme Etkisi", "İklim Değişikliği ve Risk Toplumu" (Yaşayan Köy Açık Hava Müzesi) başlıklarında etkinlikler planlanmıştır.

Proje Ekibi ve katılımcı öğrencilerin konaklamaları Ayaş Naskon Sapphire Termal Resort Otelde yapılacaktır. Katılımcı olarak kabul edilen öğrencilerin "Ulaşım (gidiş- dönüş), Yeme- İçme ve Konaklama" giderleri proje bütçesinden karşılanacaktır.

Projenin sloganı "İklim değişiyor. Biz farkındayız. YA SİZ!" olarak belirlenmiştir.

 

22-08-202222-08-202222-08-202222-08-202222-08-202222-08-202222-08-202222-08-202222-08-2022

Yayın Tarihi: 22.08.2022