ANKARA İL MEM ARGE

WeNA PROJESİ 2. LTT- TRAVMA İLE BAŞ ETME YÖNTEMLERİ EĞİTİMİ MACARİSTAN'DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

WeNA PROJESİ 2. LTT- TRAVMA İLE BAŞ ETME YÖNTEMLERİ EĞİTİMİ MACARİSTAN'DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Özel gereksinimli çocukları olan ebeveynlerin, yaratıcı drama ve sosyal destek grupları ile psikolojik ve öznel iyi oluş hallerinin geliştirilmesini amaçlayan WENA - We Are Not Alone (Yalnız Değiliz) Projesi kapsamında 2. Öğrenme, Öğretme ve Eğitim (LTT) faaliyeti Macaristan'ın Szombathely şehrinde  gerçekleştirilmiştir.

24-28 Şubat 2020 tarihleri arasında Türkiye, Litvanya ve Macaristan'dan özel gereksinimli çocukları olan 22 yetişkinle gerçekleştirilen faaliyet kapsamında;

* Travma ile baş etme yöntemlerinde rol ve görevler,

* Travma ile baş etme yöntemleri konularında bilgilenmek,

* Özel gereksinimli bireye sahip olma sonucu ortaya çıkan duygusal tepkileri açıklamak,

* "Umut aşılamak" gibi güçlü terapötik yöntemler konulu uygulamalı çalışmalar tamamlanmıştır.

LTT faaliyetinin arka planında; Seligman'ın iyi oluş yaklaşımı (PERMA) dikkate alınmıştır. Seligman'a göre mutluluk bir "şey", iyi oluş ise bir "yapı"dır. Bu yapı hava ya da özgürlük gibi kendi başına bir şey değil, kendisine katkıda bulunan farklı bileşenlerle ortaya çıkan bir formdadır. Bu bakış açısından hareketle Seligman kuramını, ölçülebilir ve öğretilebilir olan ve baş harfleri bir araya geldiğinde PERMA ifadesini ortaya çıkaran beş bileşen üzerine inşa etmiştir:

(P-Positive emotions) Olumlu duygular, kişinin farkındalığını, problem çözme ve stresle baş etme becerilerini, üretkenliği ve iş verimliliğini arttırmaktadır. Ayrıca olumlu duyguların fiziksel sağlığı, ruh sağlığını daha iyi bir seviyeye çıkardığı ve psikolojik iyi oluşu ve mutluluğu arttırdığı vurgulanmaktadır.

(E-Engagement) Bağlanma, belirli bir faaliyetle, organizasyonla ya da amaç ile derinden bir psikolojik bağlantılılık hali içinde olma anlamında tanımlanmaktadır. Hayata bağlanan insanlar, kendi becerilerine göre hedefler seçmekte ve seçtikleri hedeflerde netlik sergilemektedir.

(R-Relationships) Olumlu/İyi ilişkiler, başkaları tarafından sevilme, destek ve değer görme demektir. Yapılan çalışmalar olumlu ilişkilerin insan yaşamında iyi oluştan hastalığa daha az eğilimli olmaya kadar pek çok farklı alanda birçok önemli etkisi olduğuna ilişkin pek çok bulgu yer almaktadır. Dolayısıyla olumlu ilişkilere sahip olmak, iyi hissetmenin ve iyi oluşun önemli bir parçası olarak görülmektedir. 

(M-Meaning) Anlam, kişinin yaşamının amacının farkında olması ile ilgilidir ve insana yaşamanın değerli ve yaşanmaya değer olduğu hissini vermektedir. Yaşamda anlam bulma; yaşam doyumu, sevgi ve mutluluk gibi ruh sağlığı değişkenleriyle pozitif ilişkiliyken; anlam arayışı depresyon, korku ve üzüntü gibi olumsuz ruh sağlığı değişkenleriyle pozitif ilişkilidir. 

(A-Accomplishment) Başarı, gerçekçi hedefler belirlemeyi, bu hedefler için çalışmayı, belirli becerilerde uzmanlaşmayı ve öz-yeterliliği de beraberinde getiren, belirlenen hedeflere ulaşıldıkça yeni hedefler belirlemeyi gerektiren döngüsel bir süreçtir.

02-03-202002-03-202002-03-202002-03-202002-03-202002-03-202002-03-202002-03-202002-03-202002-03-2020

Emniyet Mahallesi, Alparslan Türkeş Cd. 4/A, 06500 Yenimahalle/Ankara - 0(312) 306 89 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.